Pszczeli Raj

Warsztaty pszczelarskie pokażą piękno tych niedocenianych zwierząt.

Tworzymy niebo dla pszczół. 

Nasza miodowa oferta

Planujesz założyć własną pasiekę w Polsce? Jest to zajęcie niezwykle interesujące ale wymaga ono odpowiedniej wiedzy i zaangażowania. Musisz jednak wiedzieć co i kiedy wykonać, aby pomóc pszczołom a w nagrodę pozyskać odpowiednie produkty pszczele. Bo jak zginą pszczoły…

Prezentacje pasiek

Prezentacja zawiera spotkanie z pszczelarzem z pasieki „Pszczeli Raj”, samodzielne wykonanie świec z prawdziwego wosku pszczelego oraz degustację różnych gatunków miodu.

Eco współpraca

Współpracujemy z projektem Eco parku na górze Plebańskiej na której to znajduje się już 5 uli ciężko pracujących na zimę.

O pasiece rodzinnej

Pasieka powstała w 2015 roku. Jest zlokalizowana w uroczym i zacisznym miejscu, w środku przepięknego ogrodu, blisko łąk i lasu.
Składa się z 15 rodzin pszczelich, głównie rasy Krainka.

Już od samego początku głównym założeniem było stworzenie możliwie najlepszych warunków dla rozwoju pszczół.

Dlatego też, unikamy intensywnej gospodarki na rzecz, metod naturalnych, bardziej zrównoważonych (ule drewniane, węza własnego wyrobu, dennice higieniczne), pozwalających samym pszczołom na wypracowanie najbardziej optymalnych rozwiązań. Interwencję pszczelarza, głównie w zakresie higieny, ograniczamy do minimum, w myśl zasady „Primum non nocere”.

Primum non nocere(łac.) „Po pierwsze, nie szkodzić „

Jesteśmy aktywnym członkiem Koła Pszczelarzy w Dobczycach. Pasieka jest również zarejestrowana u Powiatowego Lekarza Weterynarii w Myślenicach pod numerem 120952416.

Pszczele warsztaty

Program 1

Warsztaty dla grup z organizowanych do 20 osób proponujemy:

Program 2

Warsztaty dla grup zorganizowanych do 20 osób:

Program 3

Zapraszamy także na prezentacje w formie otwartego stoiska:

Dołącz do nas! Już teraz zapisz się na warsztaty pszczelarskie.

Jesteś zainteresowany nasymi warsztatami? Ciekawi Cię ich przebieg i treść? Napisz do nas!

office@thebestgames.pl

Zobacz jak to wygląda!

WAŻNE!!!

PRZECHOWYWANE MIODU

Słoiki lub inne naczynia z miodem powinny być ustawione w pomieszczeniu o niezbyt wysokiej temperaturze i w miejscu, gdzie nie dociera do nich światło słoneczne.

Optymalną temperaturą do przechowywania miodu jest 8-10 stopni Celsjusza. W temperaturze powyżej 20 stopni obniżają się prozdrowotne właściwości miodu na skutek spowolnienia działania enzymów i naruszenia proporcji cukrów.

Miód postawiony w zbyt gorącym pomieszczeniu może także ściemnieć i/lub sfermentować, a w słabo nawilżonym środowisku stanie się zbyt suchy. Znacznie korzystniejsze jest przechowywanie miodu w niższych temperaturach

KRYSTALIZACJA MIODU

Każdy miód naturalny ulega krystalizacji, choć w zależności od rodzaju, proces ten zachodzi w nim szybciej lub wolniej. Bardzo szybko (w 2-3 miesiące) i w całej swojej masie skrystalizuje się np. miód rzepakowy zawierający dużo glukozy.

W innych miodach, z przewagą fruktozy, jak akacjowy, gryczany czy spadziowy, krystalizacja zaczyna się w dolnych warstwach i przebiega wolniej. Skrystalizowanie się miodu, nazywane też popularnie scukrzaniem, nie wpływa w żaden sposób na jakość i zdrowotne właściwości miodu. Jeśli chcemy użyć go w płynnej postaci, wystarczy wstawić szczelnie zamknięty słoik do ciepłej wody o temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Celsjusza.

Zazwyczaj będzie trzeba kilka razy wymienić ją na cieplejszą i przemieszać w trakcie miód, aby upłynniał się równomiernie.

ZDROWIE

Mając na uwadze walory zdrowotne miodu, pamiętajmy bo stosować go w potrawach o temperaturze do 40st. C. Powyżej traci swoje właściwości lecznicze.

Najlepszą metodą na przyswojenie zdrowotnych właściwości miodu, jest spożywani go poprzez powolne rozpuszczanie w jamie ustnej. Lekko podgrzany miód (do 40 stopni Celsjusza!) uwalnia swoje związki lotne i działa kojąco na drogi oddechowe oraz zatoki.

Dobrą praktyką jest spożywanie profilaktycznie 1 łyżeczki / łyżki miodu w okresie lipiec-wrzesień, czyli jeszcze PRZED pojawieniem się infekcji, przeziębień, itd.

Tylko systematyczne spożywanie miodu ma lecznicze właściwości.

„Kto świeży miodek w lecie konsumuje,
To potem w zimie nie zachoruje!”

Pszczela Galeria